ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΙΝΙΑΚΏΝ ΝΕΎΡΏΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ (OCCIPITAL NERVE BLOCKS)

Συγγραφείς

  • Χ. Αρβανίτη
  • Χ. Μπατιστάκη

Λέξεις-κλειδιά:

Aποκλεισμοί, νεύρα, κεφαλαλγία, επεμβατικές θεραπείες

Περίληψη

Οι αποκλεισμοί των περιφερικών νεύρων (blocks) κεφαλής – τραχήλου αποτελούν πολύτιμα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία στην κεφαλαλγία και στο στοματοπροσωπικό πόνο. Χρησιμοποιούνται τόσο στην οξεία φάση του πόνου, όσο και σαν προφύλαξη στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες και κυρίως σε κεφαλαλγίες ανθεκτικές στη φαρμακευτική αγωγή.
Οι περισσότερες μελέτες για τους νευρικούς αποκλεισμούς αφορούν σειρές περιστατικών και εμφανίζουν καλά αποτελέσματα στην ημικρανία, στην αθροιστική κεφαλαλγία και την κατάχρηση αναλγητικών.
Το αναλγητικό αποτέλεσμά τους δεν περιορίζεται στη διάρκεια της τοπικής αναισθησίας, καθώς η ύφεση της κεφαλαλγίας μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες. Αυτή η παρατεταμένη ανακούφιση από την κεφαλαλγία οφείλεται πιθανά σε μηχανισμούς κεντρικής νευροτροποποίησης και όχι μόνο στην περιφερική τοπική δράση του αναισθητικού παράγοντα.
Οι νευρικοί αποκλεισμοί αφορούν κυρίως το μείζον και το έλασσον ινιακό νεύρο, το υπερκόγχιο, το υπερτροχίλιο, το γενειακό, το ωτοκροταφικό και το μείζων ωτιαίο νεύρο.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-08-2018

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα ανασκόπησης