ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΟ ΖΩΗ: ΜΙΑ ΒΡΑΧΕΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Συγγραφείς

  • Χ. Θ. Κυζιρίδης
  • Α. Ι. Διακογιάννης

Λέξεις-κλειδιά:

Αλκοόλ, απεικονιστικές μελέτες, εγκέφαλος, παθολογοανατομικές βλάβες

Περίληψη

Η κατάχρηση και η εξάρτηση από το αλκοόλ οδηγούν σε πλήθος σωματικών και ψυχικών διαταραχών. Η νευροτοξική του δράση στον εγκέφαλο είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό κατέστη εφικτό με τη χρήση τόσο απεικονιστικών μεθόδων, ιδιαίτερα της μαγνητικής τομογραφίας, όσο και παθολογοανατομικών μελετών. Αυτή η νευροτοξική δράση επηρεάζει πρακτικά όλο τον εγκέφαλο, τόσο τη φαιά όσο και τη λευκή ουσία, οδηγώντας ακόμη και σε ατροφία αλλά προκαλεί και βλάβες σε επιμέρους δομές, όπως στον ιππόκαμπο, στην παρεγκεφαλίδα, στο μεσολόβιο και στον προμετωπιαίο φλοιό.
Περιγράφουμε συνοπτικά αυτές τις βλάβες με βάση τόσο απεικονιστικές όσο και παθολογοανατομικές μελέτες και αναφερόμαστε συνοπτικά στους μηχανισμούς με τους οποίους προκαλούνται από το αλκοόλ στον εγκέφαλο. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών και η γνώση των βλαβών βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των νευρογνωσιακών και ψυχικών διαταραχών των αλκοολικών ασθενών, στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, στην προσπάθεια αποκατάστασης και στην πρόγνωσή τους.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-12-2018

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα ανασκόπησης