Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΈ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΈ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΈ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΜΈΝΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ

Συγγραφείς

  • Αναστασία Μπαλντούμα
  • Αριστείδης Κατσάνος Χ.
  • Σπυρίδων Κονιτσιώτης
  • Βασιλική Κωσταδήμα
  • Πέτρος Πετρίκης
  • Π. Αθανάσιος Κυρίτσης
  • Σωτήριος Γιαννόπουλος

Λέξεις-κλειδιά:

Πολλαπλή σκλήρυνση, φροντιστές, άγχος, ποιότητα ζωής

Περίληψη

Έισαγωγή: Το καθημερινό άγχος των φροντιστών ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) δεν έχει ακόμη επαρκώς διερευνηθεί και τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά.
Μέθοδος: Πραγματοποιήσαμε μελέτη διατομής σε φροντιστές ασθενών με ΠΣ με σκοπό να ποσοτικοποιήσουμε το επίπεδο του καθημερινού στρες με την κλίμακα KCSS, και την ποιότητα ζωής (ΠΖ) τους με την κλίμακα Short Form Health Survey (SF-36). Ακολούθως πραγματοποιήσαμε αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης με στόχο να αναδείξουμε πιθανές συσχετίσεις του επιπέδου του στρες τόσο με τους δημογραφικούς παράγοντες των φροντιστών ασθενών με ΠΣ, όσο και την επίδραση του στρες στην σωματική και ψυχική υγεία των φροντιστών.
Αποτελέσματα: Αναλύσαμε δεδομένα από 131 φροντιστές ασθενών με ΠΣ. Ο μέσος όρος του παραπάνω δείγματος στην KCSS βρέθηκε να είναι 24.9 ± 9.6, ενώ οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην κλίμακα SF-36 για την ψυχική και σωματική υγεία υπολογίστηκαν 42.8 ± 12.2 και 50.8 ± 9.2, αντίστοιχα. Στις αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης αναδείχθηκαν υψηλού βαθμού αντίστροφοι συσχετισμοί (p < 0.001) της κλίμακας KCSS τόσο με την ψυχική και σωματική υγεία των φροντιστών, με συντελεστές γραμμικής παλινδρόμησης –0.49. Από την ανάλυση των δημογραφικών παραγόντων η παρουσία και άλλου ατόμου με χρόνιο νόσημα στο οικογενειακό περιβάλλον (p = 0.044) και η τρέχουσα επαγγελματική κατάσταση του φροντιστή (p = 0.001), βρέθηκαν να συσχετίζονται με το επίπεδο του καθημερινού άγχους των φροντιστών ασθενών με ΠΣ.
Συμπέρασμα: Φαίνεται πως το αυξημένο άγχος των φροντιστών έχει εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στην ΠΖ τους. Η παρουσία άλλου ατόμου με χρόνιο νόσημα στην οικογένεια και η εργασιακή κατάσταση του φροντιστή φαίνεται να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στο επίπεδο του εκφραζόμενου άγχους, και συνεπώς στην ΠΖ των φροντιστών ασθενών με ΠΣ.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-04-2019

Τεύχος

Ενότητα

Research article