Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΟΗΤΙΚΏΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΏΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
Λέξεις-κλειδιά:
μεσογειακή διατροφή, πολυπαραγοντικές παρεμβάσεις, βιταμίνες, φλαβονοειδή, παρεντερική σίτισηΠερίληψη
Ο ρόλος της διατροφής και της επίδρασής της στις νοητικές λειτουργίες έχει μελετηθεί στο πλαίσιο ποικίλων μελετών παρατήρησης και κλινικών μελετών. Σύμφωνα με την παρούσα ανασκόπηση, η μεσογειακή διατροφή έχει πιθανώς προστατευτική δράση, μόνη ή σε συνδυασμό με πολυπαραγοντικές παρεμβάσεις. Yπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την προστατευτική επίδραση θρεπτικών συστατικών και ομάδων τροφίμων, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη D, ορισμένα φλαβονοειδή, τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, τα μούρα, το κόκκινο κρασί, αλλά και των επιβλαβών συνεπειών των κορεσμένων λιπών στην άνοια. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ερμηνεία των συμπερασμάτων των τρεχουσών μελετών λόγω των μεθοδολογικών περιορισμών. Τέλος, γίνεται συζήτηση κατά πόσο η άνοια επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου για σίτιση αλλά και των διεθνών οδηγιών για την διατήρηση του σωματικού του βάρους σε κάθε στάδιο. Η παρεντερική και εντερική διατροφή συνιστάται σε αναστρέψιμες καταστάσεις κατά τις οποίες συνυπάρχει δυσχέρεια σίτισης.