ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Συγγραφείς

  • Μαρία Πελεχρίνη
  • Δανάη-Ελένη Στεφάνου
  • Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου
  • Βασίλειος Κ. Κατσαρός

Λέξεις-κλειδιά:

Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) εγκεφάλου, ογκομέτρηση (volumetry), Ακτινολογικά Μεμονωμένο Σύνδρομο (RIS), Κλινικά Μεμονωμένο Σύνδρομο (CIS), πολλαπλή σκλήρυνση (MS)

Περίληψη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια απομυελινωτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που χαρακτηρίζεται από μια ευρέως μεταβλητή κλινική εκδήλωση και πορεία. Παρόλο που η σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρείται γενικά ασθένεια της λευκής ουσίας, η παθολογία επεκτείνεται και μπορεί να ανιχνευθεί επίσης και στη φαιά ουσία. Η απώλεια των νευρώνων και η νευροεκφύλιση εμφανίζονται νωρίς και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη νευρολογική και γνωσιακή εξασθένηση. Η Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) προσφέρει εξαιρετικές ανατομικές - μορφολογικές πληροφορίες και από το 2001, η MRI ενσωματώθηκε στη διαγνωστική διερεύνηση ασθενών με κλινική υποψία ΠΣ (1). Οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου, που ανιχνεύονται από τα πρώτα στάδια της ΠΣ και προχωρούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ασθένειας, μπορεί να προσφέρουν ένα μετρήσιμο ποσοτικά μέγεθος της νευροεκφύλισης και της προϊούσας ιστικής βλάβης. Η ποιοτική (δηλ. oαπτική) ερμηνεία των μορφολογικών εικόνων του εγκεφάλου μπορεί να ανιχνεύσει μόνο μακροσκοπικές αλλαγές και το επίπεδο συμφωνίας μεταξύ διαφορετικών παρατηρητών φαίνεται χαμηλό. Από την άλλη πλευρά, οι προηγμένες τεχνικές MRI –όπως η ποσοτική αξιολόγηση μέσω της ογκομέτρησης του εγκεφάλου με βάση την MRI– που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω των εξελίξεων στην υπολογιστική τεχνολογία έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τη συμβατική MRI και επιτρέπουν την ποσοτική αξιολόγηση ειδικών μορφολογικών ακολουθιών του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι η χειροκίνητη αναγνώριση και μέτρηση των βλαβών της ΠΣ στη MRI μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και υποκειμενική, έχουν προταθεί πολλές ημι-αυτόματες και αυτοματοποιημένες μέθοδοι για τον προσδιορισμό του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, πολλαπλών ξεχωριστών δομών αυτού και του «φορτίου των βλαβών» της ΠΣ. Παρ' όλα αυτά, αν και αυτές οι μέθοδοι φαίνονται ευαίσθητες και αναπαραγώγιμες, ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι κυρίως υποστηρικτικός σε αυτόν της ποιοτικής-οπτικής αξιολόγησης των μορφολογικών εικόνων του εγκεφάλου, καθώς μεταβλητοί παράγοντες (π.χ. ψευδοατροφία) μπορούν να έχουν μια συγκεχυμένη επίδραση στις μετρήσεις.
Μετά από μια σύντομη επισκόπηση των διάφορων ογκομετρικών τεχνικών MRI, αυτή η ανασκόπηση θα αξιολογήσει τις κλινικές χρήσεις της ποσοτικής ογκομετρικής αξιολόγησης του εγκεφάλου μέσω ειδικών μεθόδων MRI στη διάγνωση, την παρακολούθηση, αλλά και την αξιολόγηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με ΠΣ.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-10-2021