ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΡΟΜΒΟΛΥΣΗ ΣΕ ΟΞΥ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ DABIGATRAN ΜΕ IDARUCIZUMAB

Συγγραφείς

  • Ευάγγελος Νταής
  • Σοφία Μαρκούλα
  • Θωμάς Βαδιβούλης
  • Σωτήριος Γιαννόπουλος

Λέξεις-κλειδιά:

ενδοφλέβια θρομβόλυση, αναστροφή dabigatran, idarucizumab

Περίληψη

Εισαγωγή: Η ενδοφλέβια θρομβόλυση (IVT) με ενεργοποιητή ανασυνδυασμένου ιστικού πλασμινογόνου (rt-PA) για τη θεραπεία του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αντενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς παράγοντα Χα είτε άμεσους αναστολείς θρομβίνης. Το Idarucizumab αναστρέφει πλήρως τη βιολογική επίδραση του dabigatran μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναφορά περίπτωσης: Με το παρόν, παρουσιάζουμε την περίπτωση ενός άνδρα 65 ετών σε θεραπεία με dabigatran με σοβαρό οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά τα άλλα κατάλληλο για θεραπεία με rt-PA. Χορηγήθηκε idarucizumab και ο ασθενής στη συνέχεια υποβλήθηκε σε θεραπεία με IV rt-PA. Παρά την IVT, η κλινική κατάσταση του ασθενούς επιδεινώθηκε και εμφάνισε έμφρακτο στην περιοχή της αριστερής μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας με αιμορραγική μετατροπή.

Συμπέρασμα: Πρόσφατα η ενδοφλέβια rt-PA προτείνεται ως θεραπεία σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο υπό αντιπηκτική αγωγή με dabigatran μετά την αναστροφή με idarucizumab. Υπάρχουν ελάχιστα αναφερόμενα δεδομένα και δεν υπάρχουν μελέτες μεγάλης κλίμακας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της IVT μετά την αναστροφή του dabigatran. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και δεδομένα σχετικά με τα αντίδοτα και τη χρήση του rt-PA.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

30-01-2023

Τεύχος

Ενότητα

Αναφορές περιπτώσεων