Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΗΡΟΥΣ ΜΥΙΚΗΣ ΙΝΑΣ ΣΤΟ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Συγγραφείς

  • Θωμάς Ζαμπέλης ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
  • Ευάγγελος Αναγνώστου
  • Νικόλαος Καρανδρέας
  • Βασιλική Ζούβελου

Λέξεις-κλειδιά:

Μυασθένεια, Ηλεκτορμυογράφημα μονήρους μυικής ίνας, σφιγκτήρας βλεφάρων, μετωπιαίος

Περίληψη

Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΗΡΟΥΣ ΜΥΙΚΗΣ ΙΝΑΣ ΣΤΟ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Θωμάς Ζαμπέλης, Ευάγγελος Αναγνώστου, Νικόλαος Καρανδρέας, Βασιλική Ζούβελου

 

Περίληψη

Εισαγωγή: Η ευαισθησία του ηλεκτρομυογραφήματος μονήρους μυικής ίνας στη διάγνωση των διαταραχών της λειτουργίας της νευρομυικής σύναψης είναι υψηλή. Οι μυς του προσώπου οι οποίοι συνήθως ελέγχονται είναι ο Σφιγκτήρας των βλεφάρων και ο Μετωπιαίος. Σε αυτή τη μελέτη συγκρίναμε την ευαισθησία της εξέτασης των δύο αυτών μυών στη μυασθένεια.

Υλικό-Μέθοδος: Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Ασθενείς με οφθαλμικά συμπτώματα (πτώσις βλεφάρωνή/και διπλωπία) (1η ομάδα), με προμηκικά συμπτώματα ή/και αδυναμία άκρων (2η ομάδα), ασθενείς σε κλινική ύφεση (3η ομάδα).  Η εξέτασις έγινε με ομόκεντρο βελονοειδές ηλεκτρόδιο με εκούσια σύσπαση.Ο μέσος όρος συνεχόμενης διαφοράς (MCD) και η ανώτερη φυσιολογική τιμή για κάθε ζεύγος ινών συγκρίθηκαν με τις φυσιολογικές τιμές του εργαστηρίου μας.

Αποτελέσματα: Στη μελέτη περιελήφθησαν 51 ασθενείς με τη σειρά εμφάνισης στο εργαστήριο, 22 άνδρες και 29 γυναίκες μέσης ηλικίας 56,3±17,3 ετών. Η ευαισθησία του Σφιγκτήρα των βλεφάρων ήταν 76,9 και του Μετωπιαίου 68,6. Σε συνδυασμό των δύο μυών η ευαισθησία ήταν 86,5. Η ευαισθησία και των δύο ήταν μεγαλύτερη στη 2η ομάδα. Στην 1η ομάδα η ευαισθησία ήταν μεγαλύτερη στους ασθενείς με πτώση βλεφάρων και διπλωπία.

Συζήτηση: Και οι δύο μυς έδειξαν υψηλή ευαισθησία στη διάγνωση της μυασθένειας. Και οι δύο είναι συμπληρωματικοί στη διάγνωση των διαταραχών της λειτουργίας της νευρομυικής σύναψης. Προτείνουμε το Σφιγκτήρα των βλεφάρων σαν τον πρώτο μυ για το Ηλεκτρομυογράφημα μονήρους μυικής ίνας.

 

Λήψεις

Δημοσιευμένα

10-07-2024

Τεύχος

Ενότητα

Research article