ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΡΟΜΒΕΚΤΟΜΗ ΣΤΟ ΟΞΥ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΑΕΕ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΙΟΥ: ΔΙΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΟΥ SITS REGISTRY
Λέξεις-κλειδιά:
Ισχαιμικό ΑΕΕ, μηχανική θρομβεκτομή, ΕλλάδαΠερίληψη
Εισαγωγή: Μηχανική Θρομβεκτομή (ΜΘ) αποτελεί μια πρόσφατα εγκεκριμένη θεραπεία αντιμετώπισης ασθενών με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ) σε έδαφος οξείας απόφραξης μεγάλου ενδοκράνιου αγγείου (ΟΑΜΕΑ). Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ΜΘ στην Ελλάδα δεν έχει μελετηθεί σε συστηματική βάση.Σκοπός: Συγκεντρώσαμε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ΜΘ από ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά κέντρα που συμμετέχουν στο αρχείο καταγραφής ασθενών The Safe Implementation of Treatments in Stroke (SITS). Συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τα δημοσιευμένα δεδομένα της κοόρτης του Highly Effective Reperfusion evaluated in Multiple Endovascular Stroke Trials (HERMES) collaboration.
Μέθοδοι: Αξιολογήθηκαν διαδοχικοί ασθενείς με οξύ ΙΑΕΕ σε έδαφος ΟΑΜΕΑ που αντιμετωπίσθηκαν με ΜΘ κατά τα τελευταία δύο έτη σε 5 Ελληνικά κέντρα που συμμετείχαν στο αρχείο καταγραφής ασθενών SITS. Η ασφάλεια της ΜΘ εκτιμήθηκε με βάση τον επιπολασμό των περι-επεμβατικών επιπλοκών, τη συχνότητα της συμπτωματικής ενδοκράνιας αιμορραγίας (ΣΕΑ) και την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα. Η αποτελεσματικότητα της ΜΘ εκτιμήθηκε με βάση την πιθανότητα πλήρους επαναιμάτωσης, βελτίωσης της νευρολογικής βαρύτητας του ΙΑΕΕ σε 24 ώρες (ελάττωση του NIHSS-score κατά 8 ή περισσότερους βαθμούς) και 7 ημέρες σε σχέση με την εισαγωγή και της λειτουργικής ανεξαρτησίας στους 3 μήνες (σκορ 0-2 στην τροποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης της αναπηρίας κατά Rankin). Tα δημογραφικά χαρακτηριστικά καθώς και τα καταληκτικά σημεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας μελέτης HERMES.
Αποτελέσματα: Συνολικά αντιμετωπίστηκαν με ΜΘ 30 ασθενείς με ΙΑΕΕ σε έδαφος ΟΑΜΕΑ σε 5 κέντρα (μέση ηλικία 55 έτη, 67% άνδρες, διάμεση τιμή του NIHSS-score κατά την εισαγωγή: 18 βαθμοί). Η διάμεση τιμή του χρόνου που μεσολάβησε από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την έναρξη της ΜΘ ήταν 270 λεπτά. Τα ποσοστά πλήρους επαναιμάτωσης (78%) και πρώιμη νευρολογικής βελτίωσης στις 24 ώρες (47%) ήταν παρόμοια με τα αντίστοιχα της ομάδας μελέτης HERMES (71% & 50% αντίστοιχα). Η θνητότητα στους τρεις μήνες ήταν 23.3% στους Έλληνες ασθενείς και 15.3% στους ασθενείς της HERMES ενώ τα ποσοστά ΣΕΑ ήταν αντίστοιχα (6.6% στην Ελληνική μελέτη και 4.4% στη μελέτη HERMES). Το 43% των Ελλήνων ασθενών ήταν λειτουργικώς ανεξάρτητοι 3 μήνες μετά το ΙΑΕΕ, ποσοστό αντίστοιχο του 46% που καταγράφηκε στην ομάδα ασθενών της μελέτης HERMES.
Συμπέρασμα: Τα παρόντα πιλοτικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ΜΘ σε ασθενείς με οξύ ΙΑΕΕ σε έδαφος ΟΑΜΕΑ στη χώρα μας. Η καθιέρωση της ΜΘ στην κλινική πρακτική αντιμετώπισης των ΑΕΕ στον Ελλαδικό χώρο σε εξειδικευμένα κέντρα με κατάλληλα εκπαιδευμένα τμήματα Νευρολογίας, Επεμβατικής Ακτινολογίας και Αναισθησιολογίας κρίνεται αναγκαία.
Λήψεις
Δημοσιευμένα
01-08-2017
Τεύχος
Ενότητα
Research article